PUGS & BULLDOGS ARE LIKE POTATO CHIPS- YOU CANT'T JUST HAVE ONE!

  MOPS / RASSTANDARD   

Skapa en gratis hemsida du också!
Surfa till Cybersite.se och skapa ett konto för att komma igång med en färdig hemsida direkt.

Mops

Grupp 9 Sällskapshundar

Historik

Ursprungslandet är Kina, men hemlandet är England. Mopsen anses härstamma från den korthåriga varianten av dvärghund, den så kallade Happa-hunden, som fanns redan på 700-talet i Kina. Från slutet av 1500-talet finns uppgifter som visar att mopsen kommit till Europa. England kom så småningom att utforma den till det utseende rasen har idag.

Användningsområde

Den är en utpräglad sällskapshund.

Hälsa

Den är en frisk ras med få rasbundna sjukdomar. Vad beträffar skador är det ögonen som är mest utsatta, av naturliga skäl, då den inte har en lång nos. Ögonskador fordrar alltid veterinärvård.

Egenskaper / Mentalitet

Mops är en liten hund med massor av personlighet och nyfikenhet, och framför allt med en stor portion humor. Rasen är en komiker, som gärna solar sig i allas uppmärksamhet. Den är en gladlynt och trofast kamrat. Samsas mycket bra med alla hundar. Den är en okomplicerad hundras

Storlek och utseende

Den väger 6,5–8 kg. En liten, kvadratiskt och kompakt byggd hund, som är ”multum in parvo” (mycket i litet format). Huvudet är runt med kort, trubbigt nosparti och tydliga rynkor. Svansen ska vara hårt ringlad och ligga på ryggen eller höften.

Pälsvård

Minimal pälsvård, men en borstning av pälsen då och då skadar inte, framför allt vid fällningen under vår och höst. Badas ungefär en gång i månaden.

Övrigt

Viktigt att en gång i veckan gå igenom de hängande öronen så att de är rena och också torka ur nosvecket. På grund av de rundade käkarna och den rikliga huden, kan mat ligga kvar innanför läpparna så tandborstning rekommenderas för att förebygga tandsten. Mer finns att läsa om rasen på rasklubbens webbplats.

Denna text är framtagen i samarbete med rasklubben.

Skaffa en gratis hemsida på Cybersite.se du också. Anpassa den sedan efter egna behov & önskemål.

IMG_5008

IMG_4993

IMG_5100

IMG_5079

IMG_5116

IMG_5123