PUGS & BULLDOGS ARE LIKE POTATO CHIPS- YOU CANT'T JUST HAVE ONE!

  ENGELSK BULLDOGG / RASSTANDARD

Skapa en gratis hemsida du också!
Surfa till Cybersite.se och skapa ett konto för att komma igång med en färdig hemsida direkt.

Engelsk bulldogg

Grupp 2 Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar

Historik

Rasen är mycket gammal, exakt hur gammal vet ingen, men den finns dokumenterad sedan 1200-talet och användes bland annat till tjurhetsning och hundslagsmål. Rasen föll därefter nästan i glömska men entusiaster som ville behålla den avlade fram rasen till en fredlig sällskapshund. Därmed tog den moderna bulldoggen form, men dess nuvarande utseende har tämligen litet gemensamt med forna tiders hetshund. Det är Englands nationalras och gjorde debut i utställningsringen 1860.

Användningsområde

Engelsk bulldogg är en sällskapshund och som alla hundar behöver den motion och stimulans för att må bra. Maratonlopp är inget för bulldoggen men väl långa promenader i skog och mark.

Hälsa

Inom rasen förekommer hälsoproblem, bland annat problem med andningen och rörelser. Rasklubben och seriösa uppfödare arbetar aktivt för att komma tillrätta med problemen och gör detta bland annat genom RAS (avelsspecifik avelsstrategi) och tuffa avelsregler.

Egenskaper / Mentalitet

Den engelska bulldoggen ger intryck av beslutsamhet, styrka och aktivitet. Den är alert, djärv, lojal, pålitlig och modig. Uppträdandet är oförskräckt med tillgivet kynne. Man kan också beskriva den som den perfekta kompisen, bästa familjemedlemmen… förmodligen lika många epitet som bulldoggsägare.

Storlek och utseende

Rasen är en släthårig, kraftigt byggd hund, ganska lågställd, bred, kraftfull och kompakt med tämligen stort huvud. Den har kort ansikte, nospartiet är brett, trubbigt och uppåtsvängt. Kroppen kort och kompakt. Benen är bastanta och välmusklade. Vikt för hanar är ca 27 kg och för tikar ca 23 kg. Färgen är enfärgad, enfärgad med svart mask eller svart nosparti, brindle, röd i olika nyanser, fawn, blekgult, vitt och vitt med någon av dessa färger.

Pälsvård

Det som är viktigt med rasen är att bulldoggens hudveck kräver regelbunden omvårdnad. Tips och råd får du av uppfödaren. Annars är pälsen lättskött eftersom rasen är korthårig.

Övrigt

Skaffa dig kunskap om rasen så du vet att det är rätt ras för dig och för att ge dig möjlighet att hitta rätt uppfödare. Kontakta rasklubben via webbplatsen, delta i klubbens aktiviteter, bekanta dig med uppfödare och gå på utställningar så att du kan bilda dig en egen uppfattning.

Denna text är framtagen i samarbete med rasklubben.

Skaffa en gratis hemsida på Cybersite du också.